Színek mélyén

Olyan jó észrevenni és értékelni az evidens dolgok varázsát, elmerülni az egyszerűségben rejlő mélységekben.  Például ezelőtt tudatosan sosem foglalkoztam azzal, hogy mekkora hatást gyakorolnak ránk a körülöttünk lévő színek. Annak ellenére, hogy alkotás közben gyakran megtapasztalom a színek nyugtató, gyógyító erejét, tudatosan nem mélyültem el a témában.

A színek pszichológiáját sokan kutatták már, de az ilyen kutatások engem inkább elriasztanak, mintsem inspirálnak, mivel általános érvényű válaszokat keresnek. Szerintem izgalmasabb és hasznosabb a dolgok egyedi vizsgálódása és értelmezése – egyrészt élvezetesebb, másrészt személyes szinten keresztül kerülünk a legközelebb ahhoz, hogy rájöjjünk, hogyan tudjuk az adott dolgot akár erőforrásként alkalmazni az életünkben.

Nem tudom tudtátok-e, hogy Goethe is foglalkozott a színek vizsgálásával, sőt írt egy könyvet is Színek elmélete címmel. Goethe mellett a számomra egyik leginspirálóbb nő, Frida Kahlo is foglalkozott a témával, a maga egyedi, kreatív módján: fogta az íróasztalán lévő színes filceket, és felírta, hogy melyik szín mit juttat eszébe. Ez nekem olyan inspiráló volt, hogy egyből elkezdtem asszociálni, és elkészítettem a saját verziómat.

Megosztom veletek Fridáét és az enyémet is, hátha kedvet kaptok Ti is! Bátran lehet asszociálni hangulatokra, érzésekre, emlékekre, tárgyakra, emberekre, és minden másra, ami csak nektek jut eszetekbe. Szerintem maga az alkotás élményért is megéri, de önismeret szempontból is érdekes. Használjátok erőforrásnak, és legközelebb, ha nehéz napotok van vagy szomorúak vagytok, vegyétek körbe magatokat a legkedvesebb színeitekkel. Vagy ha épp arra van szükségetek, hogy mélyebben megéljétek az érzéseiteket, akkor merüljetek el az ennek megfelelő színben.

Virág: lila: a csendben megtalált harmónia, szavak nélküli együttlét érzése, amikor az örökkévalóság tágítja ki a pillanatot – ezüst: mély szomorúság utáni elengedés, ami megkönnyebbülést hoz – türkiz: közösen létrehozni valami újat, együtt lenni a flow-ban és serkenteni egymás kreativitását – kék: a víz illata, a hullámzás hangja, időnélküliség – arany: az ünnep különleges hangulata, csillagszóró, levegőben áramló varázslat, szentjános bogarak – fekete: a kilátástalan magány érzése, az univerzumba vágyódás – bordó: ropog az avar a lábam alatt,  erdő, napcsík, tea, klasszikus zene, sejtjszintű nyugalom, az otthon hangulata – magenta: éles fájdalom, csontig hatoló szégyen, és a megfelelni akarás színe – mályva: gondoskodás, odaadás, melegség, odafigyelés, beszélgetés – sötét szürke: a végtelen színe, a jó érzésű magány, mélység, éjszakai sétálás

Frida: zöld: meleg fény – magenta: a legfényesebb, legidősebb virágzó kaktusz vére – barna: anyajegy színe, és a földdé váló falevélé – sárga: őrült, beteges félelem, a nap és a boldogság része – kék: elektromosság, és a legtisztább szeretet színe – fekete: a világon semmi sem fekete… tényleg semmi – oliva: levelek, szomorúság, tudomány, Németország színe – sárga: még több őrültség és rejtély, szellemek viselnek ilyen színű ruhát, vagy legalábbis ilyen színű fehérneműt – sötét kék: a rossz reklámok és a jó ütletek színe – kék: távolság, érzékenység. a vér is lehet kék?